▶ kijk de beste momenten terug

Festival Spijkerrok grossiert in voltreffers qua programmering

Na een (uitverkochte) SpijkerMINIrok bij het Arnhemse Café Bosch in 2022, was Spijkerrok op zaterdag 17 juni weer helemaal terug op de groene Vrijstaat Thialf in het eigen Spijkerkwartier.

De pijlers van Spijkerrok zijn laagdrempeligheid met redelijke prijzen, veel lokale bands op de planken en een mooi project dat wordt ondersteund met de opbrengst. Dat is dit jaar het BuurtGroenBedrijf, dat zich inzet voor een groene en sociale buurt. Op het terrein hebben ze een pop-up-pergola gebouwd waar bezoekers kunnen chillen en afkoelen op deze tropische dag.

Dit jaar stond er meer muziek dan ooit op het programma. Verdeeld over een kleine blauw-witte circustent en een grote stretchtent wisselden twaalf bands elkaar af. Begonnen werd met drie afgestudeerde muzikanten van de Rijn IJssel Muziek opleiding, die laten zien dat jong talent van hoog niveau kan zijn.

Foto's: Job Spijker

cd baby

Opener is CDBaby, een 20-jarige songwriter en artiest die electronic/synth pop maakt met een bitterzoete, melancholische gloed. Nog iets onwennig om voor publiek op te treden brengt ze een intieme, overtuigende set die raakt.

bente

De Arnhemse Bente omschrijft zichzelf als een perfectionist die imperfectie opzoekt. Ze praat-zingt haar teksten tegen een achtergrond van zelfgeschreven en zelfgeproduceerde, meestal korte, elektronische nummers met kleinkunst invloeden. Ingetogen, soms donker met een randje, een intrigerend optreden.

san jansen

San Jansen brengt de vrolijkheid met hier en daar een serieuze noot. Na dit optreden gaat ze zich toeleggen op ska- en reggaemuziek, maar vandaag kunnen we nog genieten en meezingen met bierliedjes als 'Of je pils lust'. Een grote glimlach blijft over als het optreden gedaan is.

youth reserve

Op het grote podium speelt het Arnhemse synthpop-band Youth Reserve een heldere en strakke set. Op het podium staan kek geklede muzikanten in pastel met de bandnaam in roze fluorletters ervoor. Stevige beats en baslijnen gaan samen met een onmiskenbaar 80's geluid. Het is bijzonder hoe zo'n jonge band al zo volwassen en professioneel oogt en klinkt.

san jansen: “het was heel leuk om op spijkerrok mijn eigen tijdlijn te spelen van de afgelopen jaren. ik heb er heel erg van genoten en het is prachtig om het verleden van mijn set daar afgesloten te hebben.”

doordezonverrast

Daarna staat in de kleine tent een stoere vrouw met tattoos, spijkerrok en gitaar klaar. Doordezonverrast is de alias van de Achterhoekse Judith Brink. Ze durft zowel het licht als het donker in haar leven te delen op het podium en pakt je in met haar persoonlijke liedjes en sympathieke voorkomen. Af en toe klein, af en toe luid maar altijd lieftallig in your face.

jellephant & the phantoms

Jellephant & The Phantoms is een bekende naam op Spijkerrok. De band rondom frontman Jelle Haagsma heeft de afgelopen tijd een transformatie ondergaan. Niet alleen de bezetting is op de kop gegaan, ook heeft de lofi psychedelic-garage-shoegaze een feller en meer indierock/postpunk-georiënteerd karakter gekregen, waarbij de invloed van acts als Ty Segall en The Brian Jonestown Massacre voelbaar is. De set liet alle kanten van de band zien in een stevig en geconcentreerd optreden.

ronny skanks: “wij zelf hebben het optreden als een heerlijk warm bad ervaren, vol met mensen die het heel erg naar hun zin hadden. die totaal ontspannen sfeer is altijd datgene geweest waar spijkerrok zich jaar in jaar uit echt in onderscheidt. dit optreden stond bij ons hoog op het verlanglijstje.”

cassandra onck

Het optreden van Cassandra Onck met Rosine Langbroek op viool staat als een huis. Wat een beats, wat een teksten en wat een lef van deze schrijvende wetenschapszangeres. En wat een moves ook! Het is onmogelijk om niet naar haar te kijken, niet mee te gaan in haar raps en in haar bewegingen. Een indringend, intelligent en gedurfd optreden dat blijft hangen.

ronny skanks

De Arnhemse nederska-band Ronny Skanks is vernoemd naar de te vroeg overleden dichter-muzikant Ronny Schenk, bandlid vanaf het prille begin. Na een kort eerbetoon waarin gerefereerd wordt aan de eerdere keren dat Ronny op het Spijkerrok-podium stond, barst het optreden los met veel plezier, dansen en springen. De gevatte Nederlandse teksten worden luidkeels meezongen. Ideale vrolijkheidsenergie zo rond zeven uur.

cassandra onck: “van jonge kijkers tot oude bekenden, samen trotseerden we de warmte van de tenten door net een stukje harder te dansen en te genieten van iedere koele bries. spijkerrok was een feestje dat ik niet had willen missen.”

femme fugazi

Na de ska-explosie start in de kleine tent een band waar tijdens en na het festival opvallend veel en laaiend positief over wordt gesproken. Femme Fugazi, winnaar van de Roos van Nijmegen en geselecteerd voor de komende Popronde, brengt drie kwartier scherpe punk met een enorme energie, lol en gedrevenheid. De stralende glimlach van de gitarist blijft onophoudelijk aanwezig en ook de drie overige bandleden laten merken dat ze vanavond enorm goede zin hebben. In de kleine circustent is het vol en dampend, de toegift had er achteraf gezien gewoon moeten komen. Op 21 juli om 18:15 vind je FEMME FUGAZI op het Arc Podium tijdens de Vierdaagse Feesten.

svaun

Svaun is het nieuwe project van Sven Janssen, bekend van onder meer The Moon en Speciaal Onderwijs. Deze desertrockband laat midden op de avond zien dat dat niet zonder reden is. De band is hard, strak en overtuigend. Op 17 juli om 19:15 zijn ze te zien op het podium van Poppunt Gelderland tijdens het Valkhof Festival in Nijmegen.

bram boeve, drummer van femme fugazi: "het was heet in de circustent, maar we hebben immens genoten van het publiek en de huiskamersfeer die er hing. heel fijn om te horen en te zien dat mensen genoten van deze dag. het was een eer om op spijkerrok te mogen spelen."

Klokpack6

Klokpack6 is geen band. Het is een collectief dat mode, beeldende kunst en muziek in de pan gooit en er een speelse mix van beats, Nederlandstalige teksten, leuke dansjes en veel enthousiasme van kookt. De kleine tent ging er van jong tot oud op los.

hardslag

Hardslag mag Spijkerrok 2023 afsluiten en het jonge drietal uit Enschede zet de grote tent met hun mix van hiphop, drum & bass en een toefje punkmentaliteit zonder probleem op z’n kop. Het plezier en de energie spatten ervan af en tussen band en publiek is er vanaf het eerste moment wederzijdse liefde. Volgens de band was dit hun vetste optreden tot nog toe!

ruben verkerke, hardslag: “na ‘nacht van de mode’ hadden we hoge verwachtingen van arnhem, maar spijkerrok heeft ze dubbel en dwars waar gemaakt! iedereen ging vanaf het eerste moment 100%. wat een te gek feestje!”

De ware feest-ROKkers konden met hun polsbandje nog gratis door naar de afterparty in het vlakbij gelegen Café Bosch. Hier draaide het Nijmeegse Smells Like Alternative een lekker dansbare cocktail van de beste indie alternatives. Door tot in de vroege uurtjes dus.

Vooraf kondigde de organisatie aan dat deze Spijkerrok de laatste editie zou zijn op thuisbasis Vrijstaat Thialf. Of het succes van editie 2023 daar verandering in brengt zal later dit jaar duidelijk worden. LuxorLive vindt het festival te belangrijk om te stoppen en sommige bezoekers hadden tranen in hun ogen omdat dit de laatste keer was. En ja, ook organisatie en vrijwilligers liepen trots genietend en met heel goede zin rond. Wat er ook gaat gebeuren met de toekomst van het festival op Thialf, voor nu hebben we de after movie en de foto’s nog.